Az egészséges bélrendszer titka

Az egészséges bélrendszer titka
A vastagbél nagyon fontos szervünk, hiszen nemcsak a táplálék emésztésében és a tápanyagok felszívásában, de szervezetünk védekezô képességében is kiemelkedô szerepet játszik. A vastagbélben egymással egyensúlyban élnek a jótékony és káros baktériumok milliárdjai. Ezek alkotják a normál bélflórát, ami a felnőttek testtömegéből 1-1,5 kg-ot tesz ki! Amikor ez az egészséges egyensúly megbillen, kellemetlen közérzet, rosszabb emésztés, hasmenés jelentkezhet.
Mit tehetünk a mikrobiális egyensúly helyreállításáért?
Először is tisztázzuk, mik is azok a szinbiotikumok. Olyan készítmények, amelyek egyszerre tartalmaznak prebiotikus rostokat és jótékony hatású élő baktériumokat, ún. probiotikumokat is.
 
A prebiotikumokról
A prebiotikumok tulajdonképpen olyan élelmi rostok, amelyek ellenállnak a gyomor és epesavaknak és emésztetlenül, változatlan formában kerülnek a vastagbélbe, ahol a jótékony baktériumok számára táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, amelyet például hagyma, fokhagyma, articsóka, bab fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe. Érdekesség, hogy az anyatej nagy mennyiségű prebiotikumot tartalmaz, míg a tehéntejben ezek csak nyomokban találhatók meg.
A prebiotikumok azonban nemcsak a jótékony baktériumok növekedését a serkentik, hanem a bél védekezőrendszerére is kedvező hatást fejtenek ki azáltal, hogy belőlük a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat képeznek. A vastagbél nyálkahártyáját alkotó sejteknek ugyanis ezek a zsírsavak a legfőbb energiaforrásai.
 
A probiotikumokról
A probiotikumok az emberi szervezet egészsége szempontjából jótékony hatással bíró, élő tejsav baktériumok, amelyek egyébként az emberi bél mikroflórájának természetes alkotóelemei. Nem minden baktériumról lehet elmondani, hogy probiotikum, mert ahhoz az előbbieken kívül számos egyéb, szigorú feltételnek kell megfelelniük, többek között álljanak ellen a gyomor és epesavaknak képesek legyenek hozzátapadni a bélnyálkahártyához és ott meg tudjanak telepedni, szaporodjanak az ipari technológiai eljárás pl. tablettázás - során életképességüket ne veszítsék el. A probiotikumok természetes forrásai a tejtermékek pl. élőflórás joghurt, kefír  és a fermentált húsok. Fontos, hogy a probiotikus hatás kifejtéséhez, a telepek képzéséhez elegendő számú jótékony baktérium kerüljön a szervezetbe, ami kb. 108-109 telepképző egység. Ezt a mennyiséget pl. étrend kiegészítőkkel lehet biztosítani.
 
Mikrobiális egyensúly
Az emberi béltraktus jótékony és ártalmas baktériumfajok százaiból álló hatalmas és változatos mikroflórával rendelkezik. A jótékony baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok a születéstől, a gazdatest egész élete során uralják a vastagbelet. Felnőttek esetében a mikroflóra összetétele egészen stabilnak mondható, azonban idősebb korban a jótékony bifido baktériumok aránya lecsökken. Normál esetben a jótékony baktériumok kontrollálják az ártalmas baktériumok mennyiségét, és fenntartják a vastagbél ellenálló képességét. Megakadályozzák ezzel a káros baktériumok és a kórokozók túlszaporodását. Mindazonáltal, ez a mikrobiális egyensúly könnyen felborulhat antibiotikumok szedése, étrendváltozás, utazás, valamint a bél megbetegedései következtében és laktózintoleranciában.
 
A bél védekezőrendszerének megerősítése
A fentieken túlmenően, a probiotikumok védelmi szerepet töltenek be a fertőzések és az allergia kialakulásának megelőzésében, mivel a legnagyobb nyirokszövet a bélhez kapcsolódik. Az immunrendszerünk működéséhez szükséges legtöbb védekező anyag  azaz az antitesttermelés is a bélben található. A probiotikumok és prebiotikumok segítik a sérült bél-nyálkahártya gyógyulását, csökkentik az antigének áthatolását a nyálkahártyán, és a gyulladásos reakciót. Mindezek alapján elmondható, hogy a pro és prebiotikumok kiegészítik egymás kedvező hatásait, ezért úgy érdemes táplálkozni, hogy étrendünk mindkettőt tartalmazza. Különösen érdemes erre odafigyelni a téli időszakban, amikor egyébként is romlik a védekezőrendszerünk, és gyakrabban kell antibiotikumot szednünk. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szinbiotikus étrendkiegészítő tabletta fogyasztása javasolt a jó közérzetért és a normál bélflóra helyreállításáért. Használata ajánlott felnőtteknek és időseknek egyaránt. Kisgyermekek 2 éves kortól szedhetik.
Image
Copyright © 2018  www.inciesszencia.com

Elérhetőségek

Tel: +36 30 265 36 86

E-mail: info@inciesszencia.com

Web: www.inciesszencia.com